marți, 5 aprilie 2011

Rasa: Bulldog Francez

Exista divergente referitoare la originile si stramosii bulldog-ului francez, insa cu siguranta unul dintre cainii din care s-a obtinut aceasta rasa a fost Bulldog-ul Englez, cel mai probabil o versiune mica a acestuia dintre cei care traiau in Anglia anului 1860.
Acest bulldogi au fost trimisi in numar mare in Franta, unde au fost imperecheati cu diferite alte rase, primind numele de Boule-Dog Francais, insa unii catelusi rezultati aveau urechile bulldogilor englezi, pe cand altii aveau urechile asa cum sunt ele in forma actuala, "de liliac".
Urechile ´de liliac´
Urechile ´de liliac´
O alta trasatura distincta a bulldog-ului francez este forma capului. Forma "corecta" a acestuia in cazul Bulldogului Francez ar trebui sa fie plata intre urechi, in timp ce restul capului trebuie sa fie bombat. In primii ani ai existentei rasei, in Europa tendinta era de a incuraja la reproducere exemplarele cu urechi de bulldog englezesc, insa acestei miscari i s-au opus crescatorii de peste Ocean, care considerau ca astfel s-ar pierde unicitatea rasei si, cu timpul, aceasta varietate de bulldog ar fi devenit identica la forma si tinuta cu cea a bulldog-ului englez.
Bulldog Francez
Bulldog Francez
Tocmai aceasta controversa a stat la originea formarii Clubului American de French Bulldog, prima organizatie de profil din lume pentru aceasta rasa. In 1898, crescatorii au organizat o expozitie de specialitate intr-una din salile hotelului Waldorf-Astoria. Evenimentul a avut un success extraordinar si a avut ca rezultat cresterea numarului de detinatori de caini Bulldog Francez.

Un comentariu: